
مسابقه ترامپیسم دو تصویرگر چهره شرور ترامپ است
گروه هنر ــ رئیس حوزه هنری در آیین افتتاحیه دومین مسابقه بینالمللی کارتون و کاریکاتور «ترامپیسم دو»، گفت: این قبیل رویدادهای هنری چهره شرور ترامپ و سیاستهای کاخ سفید را به جهانیان نشان میدهد.
به گزارش تبریز تون به نقل از خبرنگار ایکنا؛ دومین دوره مسابقه بینالمللی کارتون و کاریکاتور «ترامپیسم دو» امروز ۲۲ دیماه در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری برگزار شد. در آیین افتتاحیه این نمایشگاه که با مشارکت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و سازمان هنری امور سینمای دفاع مقدس برگزار میشودريال محسن مومنی شریف، رئیس حوزه هنری و جمعی از هنرمندان حضور داشتند.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی، مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در حاشیه این نمایشگاه، اظهار کرد: ما در دوره اول مسابقه بینالمللی ترامپیسم، به دنبال این بودیم که با زبان هنر، چهره واقعی او را برای جهانیان آشکار کنیم. البته مقام معظم رهبری در سخنان خود تأکید داشتند که اقدامات ترامپ به گونهای است که دیگر هیچ شک و شبههای پیرامون سیاستهای خصمانه آمریکا برای جهانیان باقی نمیماند، ولیکن این رسالت هنر است که مسائل روز جامعه و دنیا را مد نظر قرار دهد.
وی افزود: در «ترامپیسم دو» سعی کردیم به موضوعات جدیدتری بپردازیم، از آن جمله این موضوعات میتوان به رفتارهای غیرمتعهدانه ترامپ پیرامون قراردادهای بینالمللی نظیر برجام و قرارداد گازهای گلخانهای فرانسه اشاره کرد. نکته بعدی به رفتارهای ترامپ با رسانهها مربوط میشود، چون هرگاه در غرب سعی شده ترامپ به صورت مستقل نقد شود، شاهد تعطیلی آن نشریه یا روزنامه بودهایم. نژادپرستی دیگر موضوعی است که در آثار حاضر در این مسابقه بینالمللی مد نظر قرار گرفته و همین طور مضامینی چون وحشیگری و ... دیگر مفاهیم مورد توجه در نمایشگاه خواهد بود.
شجاعی با تأکید بر اینکه هنرمندان خارجی نیز از ترامپ تنفر دارند، گفت: انزجار از ترامپ تنها به هنرمندان ایرانی خلاصه نمیشود. در این نمایشگاه به خوبی این نکته را مشاهده میکنیم. نکته جالبتر اینکه ترامپ در آمریکا نیز محبوبیتی بین هنرمندان ندارد. برای مثال بازیگران مطرحی چون رابرت دنیرو و مورگان فریمن انتقادات بسیار تندی را نسبت به ترامپ بیان کردهاند.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری درباره تعداد آثار حاضر در این مسابقه گفت: هزار و ۸۶۴ اثر از ۶۵۰ هنرمند در این مسابقه حضور دارند. همچنین آثار ارسالی از ۷۹ کشور به این مسابقه راه یافتهاند. این رقم نسبت به سال گذشته، ۴ عدد افزایش داشته است، چون تعامل حوزه هنری با هنرمندان خارجی بعد از اتمام مسابقه نیز ادامه خواهد داشت. این رویکرد سبب شد حتی هنرمندانی که با سیاستهای مسابقه موافق نبودند، امسال آثار خود را به جشنواره بفرستند. به جرئت میتوانم بگویم در هیچ کجای دنیا کشوری را سراغ ندارم که مسابقهای را با محوریت موضوعات سیاسی پایهریزی کنند و تا این حد شرکتکننده داشته باشند.
وی درباره برخی حاشیهسازیها پیرامون مسابقههایی چون ترامپیسم، گفت: نشریات غربی اینگونه تبلیغات میکنند که مسابقه ترامپیسم با دادن جایزههای بالا هنرمندان را به سمت خود جذب میکند، در حالی که مقدار جایزهای که این مسابقه در نظر گرفته، در مقابل بسیاری از جشنوارههای دنیا ناچیز است. البته درک میکنم که این هجمهها از کجا نشئت میگیرد. غربیان از این ناراحتاند که چرا کشوری چون ایران برگزارکننده این دست اتفاقات است. چون آنها تمام تلاش خود را کردهاند تا با تطمیع این جشنوارهها و مسابقههای خارجی، آنها را با سیاستهای آمریکا همراه کنند، اما وقتی میبینند کشوری چون ایران نقشهها آنها را برملا میکند، تحمل این وضعیت برای آنها دشوار است.
وی تأکید کرد: نکته جالب اینجا است که بیشتر شرکتکنندههای خارجی این جشنواره از قاره آمریکا به ویژه آمریکای جنوبی هستند. این امر نشان میدهد آنها تا چه حد از سیاستهای خصمانه آمریکا پیرامون کشورشان خشمگین هستند.
در بخش دیگری از این افتتاحیه، محسن مومنی شریف، با تأکید بر اینکه احساس مسئولیت هنرمندان ایرانی و خارجی ستودنی است، بیان کرد: برایم بسیار جالب است وقتی میبینم هنرمندان سراسر جهان نسبت به خطر ترامپ احساس مسئولیت میکنند. رئیس جمهور فعلی آمریکا یک پدیده نادر در جهان امروز است که کمتر تعقلی را در رفتارش میتوان مشاهده کرد. همین مسئله نیز سبب شده اتحادی بین همه جوامع به ویژه در جامعه هنری شکل گیرد تا چهره شرور آمریکا بیشتر برای مردم نمایان شود.
وی ادامه داد: این مسابقه یک پیام بسیار مهم برای کسانی دارد که دشمنی آمریکا را نمیفهمند. این نمایشگاه به آنها میگوید ببینید چگونه هنرمندان دنیا پی به چهره شرور ترامپ بردهاند. پس بهتر است آنها نیز به خود بیایند و دیده خود را به روی واقعیات بگشایند.
مسابقه ترامپیسم دو تصویر گر چهره شرور ترامپ است
وی در پاسخ به این سوال که «ترامپیسم دو» در مقایسه با دوره اول این مسابقه چه مزیتهایی داشت که مجدداً شاهد برگزاری آن هستیم، اظهار کرد: طی رصدهایی که انجام دادیم، متوجه شدیم این مسابقه در مطبوعات دنیا تأثیرات خود را داشت. گواه این ادعا را میتواند در تعداد حاضران در نمایشگاه مشاهده کرد.
وی در انتهای سخنانش درباره کیفیت آثار نیز تأکید کرد: من متخصص و کارشناس کاریکاتور نیستم، اما به عنوان یک بیننده که نمایشگاههای متعددی را در این حوزه دیده است، باید بگویم آثار به نمایش درآمده انصافاً هم به لحاظ کیفی و هم به لحاظ زیباییشناسی از امتیازات خوبی بهره بردهاند.
محمد حبیبی، مدیر هنرهای تجسمی انجمن انقلاب و دفاع مقدس به عنوان دیگر مسئول حاضر در آیین افتتاحیه به ایکنا گفت: «ترامپیسم دو» تکمیلکننده دوره اول این مسابقه است. در این مسابقه بار دیگر بر این امر تأکید میشود که شرارتهای ترامپ تا چه حد برای صلح جهانی خطرناک است. در همین رابطه وقتی میبینم که تعداد کشورهای حاضر در این مسابقه تا به این اندازه زیاد است، بسیار خوشحال میشوم، چون میفهمم دنیا نیز به درک لازم پیرامون شخصیت این فرد رسیده است.
وی اضافه کرد: دوره اول این مسابقه نوعی آشنایی جامعه هنری با چنین مضمونی بود، اما وقتی دوره دوم برگزار شد، دیگر هنرمندان با مضون آن آشنا بودند، با این توضیح که هر اندازه این جشنواره قدمت بیشتری پیدا کند، شاهد تأثیرگذاری مطلوبتر آن هم خواهیم بود. پس با چنین ظرفیتی، نیاز است از این مسابقه حمایتهای کافی به عمل آید.
حبیبی درباره ظرفیت فضای مجازی برای معرفی این رویداد گفت: فضای مجازی این روزها مهمترین ابزار رسانهای است که کارکرد آن قابل مقایسه با هیچ رسانهای نیست. به همین جهت، این مسابقه باید تمرکز ویژهای روی این فضا داشته باشد. این خواسته درک شده، اما امیدوارم به صورت جدی پیگیری شود تا در روزهای آینده شاهد اتفاقات خوبی در فضای مجازی باشیم.
این مدیر هنری با بیان اینکه اطلاق واژه نمایشگاه دولتی را برای چنین رویدادهایی صحیح نمیداند، تأکید کرد: من با واژه نمایشگاه یا هنر دولتی چندان موافق نیستم، چون وقتی این عنوان روی اتفاقی هنری برچسب زده میشود، در حقیقت به نوعی ماهیت آن زیر سوال میرود. در صورتی که در همه جای دنیا مجموعه جریاناتی از سوی دولت حمایت میشود. برای مثال در آمریکا ۱۲۰ میلیون دلار بودجه به فیلمسازان اختصاص داده شده تا فیلمهایی با محوریت سیاستهای کاخ سفید تولید شود.
وی در پایان این گزارش تأکید کرد: امروز خود غربیان نیز اعتراف میکنند که جنگ نرم به شدت در حال رخ دادن است. پس نباید با سادهانگاری، رفتارهای خصمانه آمریکا را توجیه نکنیم. البته اکثر مردم و جامعه هنری ایران سیاستهای خصمانه آمریکا را میشناسند و لیکن ممکن است عدهای محدود به آگاهی لازم نرسیده باشند.
یادآور میشود، دومین دوره مسابقه بینالمللی کارتون و کارتون با عنوان «ترامپیسم دو» از امروز ۲۲ دیماه تا ۶ بهمنماه در نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری دایر خواهد بود و حضور در آن برای علاقمندان آزاد است.
